marți, 24 septembrie 2013

Propunerea legislativa pentru viitoarele mame a primit raport favorabil

Ma bucur sa anunt ca astazi s-a facut un pas important catre adoptarea propunerii legislative prin care cer flexibilizarea conditiei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului: adoptarea unui raport favorabil cu amendamente de catre Comisia pentru munca, familie si protectie sociala.
La momentul actual in Romania se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10 - 15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit  zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie.
In urma propunerii mele si a amendamentelor Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, ar urma sa se ia in calcul pentru acordarea indemnizatiei ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului in care s-au realizat venituri  si nu strict ultimul an.
Nu pot decat sa ma bucur ca importanta acestei propuneri legislative a fost corect inteleasa de catre colegii mei senatori si pe aceasta cale doresc sa le multumesc pentru atentia acordata acestei initiative.

Un comentariu:

  1. Va multumesc mult doamna senator pentru aceasta initiativa legislativa extrem de utila! Exista o nevoie reala la nivelul societatii civile si ma bucur ca se fac pasi importanti pentru a inlatura discriminarea la care poate conduce forma actuala a OUG 111/2010 in ceea ce priveste dreptul si calculul indemnizatiei aferente concediului de ingrijire a copilului.

    Eu sunt una dintre acele mame aflate intr-o postura de discriminare fata de alti contribuabili, dupa ce in urma cu aproape doi ani mi-am abandonat cariera din motive de sanatate pentru a avea sansa de a aduce pe lume un copil. Am reusit in ceea ce mi-am propus, insa in prezent nu am dreptul la indemnizatia de concediu de ingrijire a copilului, desi timp de peste 8 ani de zile am fost un bun si onest contribuabil (conform statisticilor, in primii 1% ca valoare a contributiilor sociale aferente salariului). Ca urmare, consider injusta situatia in care ma aflu, cu atat mai mult cu cat renuntarea la serviciu, in cazul meu, a fost o consecinta a existentei unui sistem de asigurari sociale de sanatate incapabil sa raspunda nevoilor mele ca pacient.

    Astfel, in prezent sunt recunoscatoare sortii ca imi permit sa traiesc din economii pentru a nu-mi priva baietelul de prezenta directa a mamei lui in primul sau an din viata. Insa aceasta situatie nu e fireasca, legea trebuie schimbata! Desi pe mine forma actuala a propunerii (limitata la veniturile din ultimele 12 luni inregistrate in ultimii doi ani anterior nasterii copilului) nu ma ajuta, este un inceput favorabil, si sper ca impreuna sa gasim sustinerea si intelegerea pentru a putea promova modificarile propuse.

    Cu stima,

    Irina Popescu

    RăspundețiȘtergere