luni, 12 august 2013

Constitutia din 1923: Arestul preventiv in materie de presa interzis (art.26)


Iata ce prevedeau articolele 25 si 26 din Constitutia din 1923 cu privire la libertatea presei:
 
Art. 25. - Constitutiunea garanteaza tuturor libertatea de a comunica si publica ideile si opiniunile lor prin grai, prin scris si prin presa, fiecare fiind raspunzator de abuzul acestor libertati in cazurile determinate prin Codicele penal, care nici intr'un caz nu va putea restrange dreptul in sine.
 
Nici o lege exceptionala nu se va putea infiinta in aceasta materie.
 
Nici cenzura, nici o alta masura preventiva pentru aparitiunea, vinderea sau distributiunea oricarei publicatiuni nu se va putea infiinta.
 
Nu este nevoe de autorizatiunea prealabila a nici unei autoritati pentru aparitiunea oricarei publicatiuni.
 
Nici o cautiune nu se va cere dela ziaristi, scriitori, editori, Tipografi si litografi.
 
Presa nu va fi pusa nici odata sub regimul avertismentelor. Nici un ziar sau publicatiune nu va putea fi suspendat sau suprimat.
 
Orice publicatiune periodica de orice natura va trebui sa aiba un director raspunzator, iar in absenta acestuia, un redactor raspunzator. Directorul sau redactorul vor trebui sa se bucure de drepturile civile si politice. Numele directorului si numele redactorului vor figura vizibil si permanent in fruntea publicatiunii.
 
Inainte de aparitiunea publicatiunii periodice, proprietarul ei e obligat a declara si inscrie numele sau la tribunalul de comert.
 
Sanctiunile acestor dispozitiuni se vor prevedea prin legi speciale.
 
 
Art. 26 – […]  Arestul preventiv in materie de presa este interzis. […]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu