miercuri, 5 februarie 2014

Comunicat de presa - Senatorul PNL Mihaela Popa trage un semnal de alarmă în legătură cu blocarea nejustificată în Camera Deputaților a dezbaterii legislative a modificării legii de calcul pentru indemnizaţia viitoarelor mame



Senatul României a aprobat în unanimitate amendamentul propus de Mihaela Popa, însă procesul legislativ stagnează la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor.

“Am insistat pentru această iniţiativă legislativă de modificare a OUG 111/8 decembrie 2010 după un studiu atent, zeci de audienţe şi sute de mesaje din partea mamelor din intreaga ţară. În forma prezentă, actul normativ permite situaţii discriminatorii, în care persoane care au muncit 10 - 15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit  zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie", a declarat senatorul PNL Mihaela Popa.

Iniţiativa de modificare a ordonanţei de urgenţă a fost depusă la Senat pe data de 8 martie 2013, fiind votată cu unanimitate de voturi pe data de 2 octombrie 2013, după o susţinută activitate de lobby.

În prezent, proiectul de modificare legislativă este blocat la Comisia pentru Munca şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, care avea termen de depunere a raportului pentru data de 29 octombrie 2013.

“Din păcate, nici până astăzi comisia nu a dezbătut această initiaţivă, preluând în schimb legi care aveau un termen ulterior. În paralel, primesc zilnic mesaje de la mame şi nu numai, care întreabă simplu: când va fi adoptată această lege? În situaţia dată, nu pot să nu mă întreb: îşi doreşte cineva anume ca această lege să nu treacă? Doreşte cineva ca viitoarele mame să nu se bucure de drepturile ce li se cuvin? De ce să pedepsim viitoarele mame cu neplata indemnizaţiei pentru creşterea copilului deşi au contribuit la bugetul asigurărilor sociale timp de ani de zile şi nu cu puţin, însă în ultimul an înaintea naşterii au avut o întrerupere chiar şi de numai o lună de zile?”, a mai spus senatorul Mihaela Popa.

Un comentariu:

  1. Incurajarea natalitatii prin astfel de proiecte nu este o prioritate si pentru cei din "Comisia pentru Munca şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor". Sa speram ca votul unanim al senatorilor nu a fost dat degeaba!

    RăspundețiȘtergere