vineri, 21 februarie 2014

Comisia Europeană a adoptat noi reglementări privind ajutorul de stat pentru aeroporturi și companii aeriene

Comisia Europeană a adoptat ieri noi reglementări cu privire la modul în care statele membre pot sprijini aeroporturile și companiile aeriene, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Aceste noi linii directoare promovează utilizarea optimă a resurselor publice pentru inițiativele orientate spre creștere. 

Principalele caracteristici sunt: 

 - Ajutorul de stat pentru investiții în infrastructura aeroportuară este permis în cazul în care există o reală nevoie de transport și sprijinul autorităților este necesar pentru a asigura accesibilitatea unei regiuni.  
- Ajutorul de funcționare a aeroporturilor regionale (cu mai puțin de 3 milioane de pasageri pe an) va fi permis pentru o perioadă de tranziție de 10 ani, în anumite condiții, în scopul de a oferi aeroporturilor timp să ajusteze modelul lor de afaceri.
Pentru a primi ajutor de operare, aeroporturile trebuie să elaboreze un plan de afaceri, deschizând calea spre o acoperire completă a costurilor de operare, la sfârșitul perioadei de tranziție. Ca și în condițiile actuale de piață, aeroporturile cu un trafic anual de pasageri mai mic de 700 000 se pot confrunta cu dificultăți sporite în obținerea unei acoperiri complete a costurilor în cursul perioadei de tranziție, liniile directoare incluzând un regim special pentru acele aeroporturi, cu intensități ale ajutorului mai ridicate și o reevaluare a situației după 5 ani. 
- Ajutorul de Start-up pentru companiile aeriene este permis în cazul în care se lansează un nou traseu aerian, cu condiția ca acest ajutor să fie pe o perioadă limitată de timp.

Adoptarea formală și publicarea noilor linii directoare în Jurnalul Oficial, în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, este prevăzută pentru luna martie 2014.

În scopuri de informare, textul noilor linii directoare este disponibil în limba engleză la adresa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu