marți, 22 mai 2012

Votul uninominal poate fi o sansa pentru recredibilizarea tuturor partidelor

Am fost mereu o sustinatoare a votului uninominal pur si ma bucur ca a trecut astazi de Parlament, din mai multe motive:

In primul rand, aceasta noua lege a votului uninominal ii da practic alegatorului intreaga responsabilitate pentru alegerea parlamentarului care il va reprezenta, asa cum se intampla si in cazul primarului sau a presedintelui de Consiliu Judetean. Astfel, consider ca acest sistem se va concretiza si intr-o mai mare apropiere intre cetatean si parlamentarul sau.

In al doilea rand, Parlamentul va fi relegitimat si va putea redeveni un for de dezbatere si organismul reprezentativ suprem, conform Constitutiei si conform principiilor de functionare ale oricarui regim democratic.

In al treilea rand, votul uninominal pur poate fi o sansa pentru recredibilizarea tuturor partidele, iar in viitorul Parlament trebuie sa se regaseasca elita societatii romanesti. Forma adoptata astazi si-a dovedit eficienta si in alte state, iar exemplul cel mai cunoscut este cel al Marii Britanii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez ca nu inteleg opozitia manifestata de Partidul Democrat Liberal fata de votul uninominal pur. Sunt surprinsa sa aud cum fosti colegi democrat - liberali care sustineau ferm votul uninominal in Biroul Permanent National, se pozitioneaza acum impotriva acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu