luni, 14 mai 2012

Mai avem in Romania un Spiru Haret?

Spiru Haret, considerat organizatorul scolii moderne romanesti si supranumit „omul scolii” a fost atat profesor la Scoala de poduri si sosele, la Scoala de ofiteri de artilerie si geniu, la Facultatea de Stiinte, cat si inspector scolar, secretar al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice si de trei ori ministru in guvernele PNL.

Primul roman care a obtinut doctoratul in matematica la Sorbona, matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al Cultelor si Instructiunilor Publice, membru titular al Academiei Romane, Spiru Haret cunostea scoala.

Una dintre cele mai mari personalitati ale scolii romanesti, Spiru Haret a condus reforma invatamantului secundar si superior din 1898, a instituit certificatul de absolvire si a stimulat metodele noi in predarea disciplinelor, profesorii fiind numiti in functie de valoare. A instituit invatamantul profesional cu planuri de instructii si statute speciale pentru scolile de arta si mestesuguri. A infiintat Biblioteca pedagogica, in cadrul careia se tipareau traduceri din literatura pedagogica prin Casa Scoalelor, iar in 1902 a infiintat Casa Corpului Didactic. In timpul mandatului sau de ministru au fost ridicate nu mai putin de 1980 de scoli si tot Spiru Haret a fost cel care a infiintat gradinitele de copii din Romania, dar si scolile pentru adulti.

Domeniul in care Spiru Haret s-a afirmat in mod deosebit a fost cel de politica educationala, fiind perceput ca un specialist inclinat spre studiu si expertiza.

Reformele si programele introduse de Spiru Haret au avut astfel la baza calitatea sa de bun comunicator si cunoscator al invatamantului romanesc, o vasta experienta profesionala, atat la nivel universitar cat si preuniversitar, dar si experienta manageriala.

Astazi, in Romania, problema educatiei poate fi cu usurinta localizata mai ales in invatamantul preuniversitar. Dupa modelul lui Spiru Haret, succesul in educatie depinde, asadar, de numirea unei persoane la conducerea ministerului cu experienta in invatamantul preuniversitar dar si cu experienta manageriala, care sa-si fi dovedit profesionalismul atat in calitate de cadru didactic cat si in conducerea unor institutii.

Un comentariu:

  1. A, de acord cu dumneavoastră.
    Dar, dacă îmi permiteți să vă întreb, pe cine considerați dumneavoastră o persoană „ cu experienta in invatamantul preuniversitar dar si cu experienta manageriala, care sa-si fi dovedit profesionalismul atat in calitate de cadru didactic cat si in conducerea unor institutii”??
    Că până acum văd că ați susținut pe Dumitrescu, Mang, Pop, care nicidecum nu se ridică la acest standard. Dimpotrivă. Sper, în aceste condiții, să nu mai câștigați încă un mandat de senator (de altfel, pentru asta ați și fugit la PNL înainte de alegeri, nu?).

    RăspundețiȘtergere