vineri, 26 februarie 2016

Există în societatea românească un pericol real de îmbolnăvire în rândul copiilor dacă nu avem programe coerente de prevenție și educație

     Partidul National Liberal a propus implementarea unui program complex de prevenție în sănătate care să le ofere oamenilor, gratuit, posibilitatea de a depista din timp bolile și de a le putea trata mult mai ușor.
     Parlamentarii liberali Mihaela Popa, Costel Alexe, Dumitru Oprea, Grigore Crăciunescu și Anton Doboș au organizat joi, 25 februarie o dezbatere publică la care au participat directorul Casei  Județene de Asigurări de Sănătate Iași, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași, manageri ai unor spitale, medici cu specialităţi diverse (oncologie, chirurgie, radioterapie, pediatrie, cardiologie, stomatologie, pneumologie, anestezie), medici de familie și parlamentari din alte partide.
     “Această inițiativă a pornit de la societatea civilă și în special de la mame. Există în societatea românească un pericol real de îmbolnăvire în rândul copiilor dacă nu avem programe coerente de prevenție și educație. Această lege este în dezbatere publică pâna pe 1 martie iar în urma discuțiilor de ieri s-au desprins mai multe idei pe care le vom introduce în lege. Semnalele din societatea civilă sunt pozitive și atât specialiștii cât și pacienții doresc o lege a prevenției în sănătate. Susțin și eu această lege și cred că, așa cum au declarat specialiști în domeniu, "prevenţia este medicina  viitorului.” a declarat senatorul PNL Mihaela POPA, co- președinta Organizației Femeilor Liberale Iași.
     Scopul dezbaterii a fost de a oferi o informare cât mai corectă asupra principiilor care au stat la baza elaborării legii prevenției în sănătate, a conținutului propriu-zis, dar şi pentru a puteafi aduse modificări necesare de către cei direct implicați, având astfel, în final, o lege a perevenției în sănătate, amplă și coerentă, după o dezbatere publică la nivel național cu specialiști și profesioniști din domeniul sănătății.
     Prezentarea acestui Proiect de lege privind prevenția în sănătate a fost susținută de către deputatul Horia Cristian, Vicepreședintele Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputatilor, medic chirurg, iar intervențiile participanților au pus acccentul pe necesitatea educației pentru sănătate, care trebuie făcută la toate nivelurile posibile: începută încă din școală și continuată de medicii de familie și alte cadre medicale.
     Un alt punct al discuțiilor s-a axat pe necesitatea introducerii în normele de aplicare ale acestei legi a unui buget clar și transparent în ceea ce privește sursele de finanțare și modalitățile de cheltuire a resurselor.  Participanții au salutat inițiativa unei astfel de legi și au venit cu propuneri concrete în completarea acesteia cu speranța ca în final, statul român să-și asume funcția publică de a veghea la starea de sănătate a populației.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu