duminică, 30 septembrie 2012

Depolitizarea educatiei: Directorii de scoli alesi de consiliile profesorale asa cum rectorii sunt alesi de comunitatea academica

Am sustinut aceasta idee prima data la dezbaterile privind Legea Educatiei Nationale. Am spus si in timpul dezbaterilor, o spun si acum: profesorul de la catedra si elevul trebuie sa fie cei mai importanti in sistemul educational.

Scoala trebuie sa ia cele mai importante decizii si nu sa primeasca ordine de la oameni care se afla de 20 de ani in minister si nu sunt deloc deschisi la idei noi.

Directorii de scoli trebuie sa fie alesi de consiliile profesorale asa cum rectorii sunt alesi de comunitatea academica. Asa cum alegerea rectorilor de catre comunitatea academica a dus la depolitizarea sistemului universitar, tot asa alegerea directorilor de scoli de catre consiliile profesorale va duce la depolitizarea sistemului preuniversitar.

Scoala trebuie sa se dezvolte, sa fie competitiva, iar directorul trebuie sa raspunda pentru performanta scolii in fata profesorilor care l-au ales si alaturi de care formeaza o echipa .

Toate acestea vor conduce natural la depolitizare si la cresterea perfomantei in sistemul preuniversitar.

Ma bucur ca aceasta idee este sustinuta si de doamna ministru Ecaterina Andronescu care provine din mediul universitar, dar cunoaste foarte bine problemele pe care le intampina mediul preuniversitar. 

Un comentariu:

  1. Idei corecte, solutii gresite! Nu am vazut prea multi directori de scoli care sa raspunda in fata profesorilor pentru starea si dezvoltarea scoliilor, in fata celor care i-au numit in functie - da!Oricum e nevoie de manageri deschisi, realisti, cu mentalitate adaptata provocarilor epocii si copiilor. Scoala e institutia care ar trebui sa cunoasca dezvoltarea cea mai rapida, in acord cu progresul si cerintele epocii, dar din pacate realitatea din scolile noastre ( la modul general) arata cu totul altfel, la fel si managementul acestora, decele mai multe ori aflat la dispozitia preferintelor primarului comunei, in cazul mediului rural.
    Cu siguranta ca timpurile pe care le traim, mediul competitiv si viabilitatea scolilor vor atrage aceste schimbari si in preuniversitar. E doar o chestiune de timp si de...... politica.

    RăspundețiȘtergere