joi, 22 august 2013

Primarul Gheorghe Nichita are dreptate

8 regiuni de dezvoltare cu 8 capitale regionale, dar cu agentii regionale in diferite judete inseamna sa urmam modelul european unde exista peste 30 de agentii în diferite tari din UE, iar principalele instituţii UE, inclusiv Comisia, au sediul la Bruxelles.

Avem astfel Agentia Europeana de Mediu in Copenhaga, Danemarca, Institutul European pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati in Vilnius, Lituania, Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca in Bilbao, Spania, Centrul European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale in Thessalonik, Grecia, etc.
Preluarea acestui model si la noi in tara ar conduce la o dezvoltare echilibrata a tuturor comunitatilor. In regiunea noastra, am putea avea, spre exemplu, Agentia pentru Dezvoltarea Turismului in Suceava, Agentia pentru Mediu in Piatra Neamt,etc.

Avem nevoie de o gandire strategica  privind necesitatile de dezvoltare ale regiunii si implicit proiecte regionale (Spital Regional de Urgenta, Aeroport International, universitati care sa acopere regiunea, campusuri scolare care sa formeze meserii necesare in regiune, hub regional, etc). Aceste proiecte nu pot fi dezvoltate in fiecare localitate sau in fiecare judet.
Problema regionalizarii este abordata total gresit. Se vorbeste prea mult de capitale (bineinteles ca nu imi pot imagina regiuni fara capitale ca Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta) si prea putin de ce avem nevoie in regiune.
Un prim pas spre regionalizare a fost facut prin cele 8 agentii regionale care au coordonat proiectele la nivelul regiunilor. Aceasta politica trebuie continuata pentru ca daca incepem sa vorbim de 10 sau 12 regiuni deschidem o cutie a pandorei si nu mai putem vorbi de o regionalizare adevarata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu