sâmbătă, 28 septembrie 2013

Cine uraste excelenta Iasului?


Cunoscut drept poarta intre Orient si Occident, important centru universitar, cultural si istoric, Iasul a fost insa vitregit in toata perioada de dupa revolutie.
Nu inteleg de ce toti ministrii postdecembristi au lasat Iasul pe ultimul loc, incepand cu resursa umana, care desi foarte bine pregatita, nu a fost mai deloc promovata, pana la investitii. Nici un Guvern nu a vrut sa dea bani pentru Aeroportul International Iasi, nici un Guvern nu a avut bani pentru autostrada, nici un Guvern nu a putut finanta Spitalul Regional de Urgenta Iasi.
Insa totul este incununat de inchiderea Institutului Cantacuzino din Iasi, singurul institut din Romania in care se producea ser antitetanos.  Multe dintre alte vaccinuri produse aici nu au echivalent si vor disparea pur si simplu. Unele le vom importa la preturi de 20 de ori mai mari. Mai mult, zeci de ieseni, cu experienta recunoscuta in domeniu, au primit preaviz.
Totul ar fi fost evitat cu o investitie de 5-6 milioane euro, bani dati cu usurinta, poate chiar si zilnic, pentru investitii nu atat de importante precum sanatatea. Nu are rost sa mai calculam timpul scurt in care vom cheltui acesti bani, platind de 20 de ori mai mult pentru vaccinuri importate.

marți, 24 septembrie 2013

Propunerea legislativa pentru viitoarele mame a primit raport favorabil

Ma bucur sa anunt ca astazi s-a facut un pas important catre adoptarea propunerii legislative prin care cer flexibilizarea conditiei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului: adoptarea unui raport favorabil cu amendamente de catre Comisia pentru munca, familie si protectie sociala.
La momentul actual in Romania se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10 - 15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit  zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie.
In urma propunerii mele si a amendamentelor Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, ar urma sa se ia in calcul pentru acordarea indemnizatiei ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului in care s-au realizat venituri  si nu strict ultimul an.
Nu pot decat sa ma bucur ca importanta acestei propuneri legislative a fost corect inteleasa de catre colegii mei senatori si pe aceasta cale doresc sa le multumesc pentru atentia acordata acestei initiative.

luni, 16 septembrie 2013

Imi exprim speranta ca va veni o zi cand dascalii vor fi rasplatiti la adevarata lor valoare

Cu ocazia inceperii unui nou an scolar doresc sa le transmit tuturor dascalilor putere de munca, succes si sa imi exprim speranta ca va veni o zi cand vor fi rasplatiti la adevarata lor valoare. Aceeasi speranta au avut-o si parintii mei, ambii cadre didactice, am avut-o si eu in calitate de cadru didactic si continui sa o am si ca politician.

Nu am inteles niciodata, nici ca om din societatea civila si nici ca politician de ce sunt mai bine platiti cei care verifica si controleaza decat cei care produc, fie ca produc locuri de munca, alimente,  bunuri materiale  sau dau societatii valori, sanatate si resursa umana competenta.

Dar cu atat mai mult nu inteleg de ce numarul celor care produc s-a micsorat in timp ce numarul celor care verifica si controleaza s-a triplat . Sunt convinsa insa ca lucrurile se vor schimba, altfel celor care verifica si controleaza le-ar ramane doar sa se verifice intre ei. 

vineri, 6 septembrie 2013

Un copil a fost MANCAT, nu muscat, de un caine! Este o situatie extrema, iar situatiile extreme necesita solutii extreme.
Se impune inchiderea tuturor ONG-urilor din domeniu care nu isi indeplinesc datoria si trateaza superficial problema cainilor fara stapan.
Se impune de asemenea demisia sau demiterea tuturor responsabililor din cadrul autoritatilor competente in domeniu.  
Daca un primar sau un consilier local este demis in cazul unei incompatibilitati, in cazul unei astfel de tragedii ce se intampla?
Cine garanteaza ca daca omoram acum toti cainii fara stapan, nu vom mai avea in viitor niciun caine pe strada?
Daca a fost nevoie de o tragedie ca sa actionam, trebuie macar sa ne asiguram ca asa ceva nu se va mai intampla niciodata, nici in viitorul apropiat, nici in cel indepartat.