miercuri, 27 martie 2013

"Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand reintregirea neamului romanesc!" Gheorghe Ghimpu

La multi ani de ziua Unirii!

miercuri, 13 martie 2013

Despre regionalizare…


Sustin 8 regiuni de dezvoltare cu 8 capitale regionale, dar cu agentii regionale in diferite judete. Am urma astfel modelul european unde exista peste 30 de agenţii în diferite ţări din UE, iar principalele instituţii UE, inclusiv Comisia, au sediul la Bruxelles. Avem astfel Agenţia Europeană de Mediu in Copenhaga, Danemarca, Institutul European pentru Egalitatea de şanse între Femei şi Bărbaţi in Vilnius, Lituania, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă in Bilbao, Spania, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale in Thessalonik, Grecia, etc.
Preluarea acestui model si la noi in tara ar conduce la o dezvoltare echilibrata a tuturor comunitatilor. In regiunea noastra, am putea avea, spre exemplu, Agentia pentru Dezvoltarea Turismului in Suceava, Agentia pentru Mediu in Piatra Neamt, etc. 

vineri, 8 martie 2013

De 8 martie…o initiativa legislativa pentru viitoarele mamici!


De 8 Martie vreau sa le urez tuturor femeilor La multi ani! si vin cu un cadou pentru viitoarele mamici: o propunere legislativa care contribuie la sustinerea familiei si a copilului.
Multe persoane, majoritatea mame, au venit in audienta si mi-au semnalat situatia dificila in care se afla si cu aceasta ocazie vreau sa le multumesc. 
La momentul actual în România, se acordă concediu pentru creșterea copilului și indemnizație persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situații în care persoane care au muncit 10 - 15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului nu au lucrat sau au lucrat parțial, nu pot beneficia de concediu și indemnizație de creștere a copilului, deși au contribuit  zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, însă persoane care au muncit de-a lungul vieții doar cele 12 luni dinaintea nașterii copilului beneficiaza de această indemnizatie.
Vin astazi cu o propunere legislativa prin care cer flexibilizarea acestei conditii si anume luarea in calcul pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului  a 12 luni din ultimii trei ani anteriori nasterii copilului.
Nu mai vreau ca viitoarele mamici sa se nelinisteasca si sa se gandeasca la cum sa-si pastreze locul de munca, cum sa indeplineasca conditiile stricte de acordare a concediului pentru cresterea copilului sau cu cine isi vor lasa copilul dupa ce se naste. Vreau ca mamele sa se bucure de cele noua luni de sarcina si de minunata perioada de dupa nasterea copilului si sa se gandeasca doar la sanatatea lor si a copiilor lor.    
Astazi am depus propunerea legislativa si voi incepe seria dezbaterilor. Propunerea poate suferi modificari in cadrul comisiilor sesizate pentru aviz si raport.
Va astept cu pareri, propuneri si sugestii pe blog, pagina mea de facebook sau la cabinetul parlamentar. 


miercuri, 6 martie 2013

O solutie pentru restituirea proprietatilor

Cred ca cea mai buna solutie pentru oamenii care asteapta de 20 de ani restituirea proprietatilor ar fi despagubirea prin cedarea imobilelor aflate in gestionarea RAPPS, pentru ca oricum multi dintre cei care le folosesc la momentul actual sunt rau - platnici sau le ocupa abuziv.

marți, 5 martie 2013

Multa dezbatere, nici o solutie clara!

Ieri s-a dezbatut in plenul Senatului Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale Statelor Membre in ceea ce priveste fabricarea, prezentarea si vanzarea tutunului si a produselor aferente. (se propune ca tutunul cu arome caracteristice sa fie interzis, avertismentele combinate sa fie afisate pe ambele fete ale pachetelor de produse din tutun, standardizarea completa a ambalajelor, interdictia introducerii pe piata a tutunului pentru uz oral, obligatii de notificare pentru noile categorii de produse din tutun, introducerea pe piata si etichetarea anumitor produse, care sunt similare produselor din tutun)
Aceasta propunere de directiva urmeaza sa intre in dezbatere in Parlamentul European, unde europarlamentarii vor putea depune amendamente. Parlamentele celor 27 de tari membre pot trimite o opinie pe acest subiect.  
In Parlamentul nostru insa Camera Deputatilor a adoptat un raport negativ, in timp ce Senatul a adoptat un  raport pozitiv. Pentru ca Parlamentul Romaniei nu are o pozitie comuna, va fi dificil pentru europarlamentarii nostri sa depuna amendamente si cu atat mai dificil va fi pentru ceilalti europarlamentari sa inteleaga pozitia Romaniei pe acest subiect.