marți, 26 februarie 2013

Am participat, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Romaniei la intalnirea cu domnul Jean-Claude Mignon, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
Pe langa reafirmarea sprijinului pentru semnarea de catre Republica Moldova a Acordului de Asociere la UE in toamna acestui an, am subliniat nevoia de recredibilizare a institutiei Parlamentului in tara noastra. Parlamentul Romaniei are nevoie de sustinere si colaborare in ceea ce priveste credibilitatea institutiei si, in acest sens, i-am propus presedintelui Consiliului Europei sa ne fie parteneri si sa ne sustina in procesul de reformare.  Presedintele Jean-Claude Mignon a confirmat nevoia unei credibilitati crescute a Parlamentului in vederea sustinerii reformelor si politicilor publice si a transmis faptul ca aceasta se castiga atat prin actiuni in care ne vor asigura tot sprijinul, cat si prin credibilitatea fiecarui parlamentar in parte




luni, 25 februarie 2013

La  intrevederea Comisiilor pentru afaceri europene din cele doua camere ale Parlamentului cu ambasadorul Irlandei in Romania, domnul Oliver Grogran, ca vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Romaniei, dar si ca profesor i-am multumit ambasadorului Irlandei pentru ridicarea restrictiilor de munca pentru Romania si am subliniat faptul ca Romania sustine parcursul European al Republicii Moldova. Ambasadorul Irlandei si-a exprimat dorinta ca Acordul de Asociere cu Republica Moldova sa fie semnat in luna noiembrie, anul acesta.

vineri, 15 februarie 2013


Pentru istorie: Vasile Blaga nu a incurajat plecarile din PDL, ci dimpotriva oameni din echipa lui Emil Boc doreau sa plecam. Ne-o "spuneau" in fiecare zi prin atitudine, prin marginalizare, prin aroganta. Se credeau vesnici, iar unii nu erau decat de cateva luni in partid. Am plecat dand un semnal ca nu poti fi la guvernare promovand democratia fara exercitiu democratic in propriul partid.

joi, 14 februarie 2013

O premiera care o va situa pe Elena Udrea in randul invingatorilor, indiferent de rezultat


In mileniul III, secolul XXI, anul 2013, femeile sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei in procent de 11,5% si doar 7% in Senatul Romaniei, in crestere cu 1,2% fata de mandatul trecut, cand ne situam pe locul 108 in clasamentul mondial dupa tari ca Niger, Uruguay sau Zambia. Egalitatea de sanse in politica lasa de dorit, mai ales daca ne gandim ca in Biroul Permanent al Senatului nu exista nici o femeie, iar Comisia pentru egalitatea de sanse este condusa de un barbat, vicepresedintele este barbat, secretarul tot barbat, iar membrii, cu o singura exceptie, sunt barbati, ceea ce in Parlamentul European ar fi fost ceva imposibil.
In aceste conditii, candidatura unei femei pentru functia de presedinte al unui partid reprezentat in Parlamentul Romaniei ca principal partid de opozitie poate fi considerata o premiera in lumea politica, o premiera care o va situa pe Elena Udrea in randul invingatorilor, indiferent de rezultat. Daca va ajunge presedinte de partid invingand contracandidati barbati, cred ca nu ar mai fi nimic de comentat, iar daca nu,  cu siguranta va obtine o functie in Biroul Permanent, functie obtinuta prin lupta directa, nu pe usa din dos… Este un inceput pentru femeile din politica romaneasca! 

miercuri, 13 februarie 2013

O ora de sport in fiecare zi! Am initiat o lege in acest sens inca din 2009!


Am mentionat in nenumarate ocazii necesitatea introducerii unei ore de sport (de miscare) in fiecare zi la clasele I-IV, avand si o initiativa legislativa depusa in 2009 si reluata in 2011, prin care imi doream introducerea unei ore de sport in fiecare zi in invatamantul primar. Din pacate, in perioada respectiva, colegii mei parlamentari si fostii ministri nu au inteles importanta acestei initiative. Ma bucur ca Prim-ministrul Victor Ponta a inteles importanta pe care sportul o are pentru copiii nostri.
Sportul nu ajuta doar la prevenirea obezitatii in randul copiilor, ci si  genereaza anumite valori sociale, cum ar fi fair-play-ul, non-violenta, comunicarea nonverbala, integrarea copiilor din zonele de risc, descoperirea unor deficiente la varsta frageda.
Imi pun mari sperante ca actualul ministru al Educatiei va intelege necesitatea acestei initiative, pe care o promovez de patru ani. 

joi, 7 februarie 2013

Proiectul lui Sorin Frunzaverde, un proiect pe care l-as numi „o provocare”


S-a creat o intreaga isterie pe tema viitoarelor capitale regionale. Pentru cei ce vor sa se informeze corect, proiectul poate fi gasit pe site-ul Consiliului Judetean Caras – Severin: www.cjcs.ro
Este un proiect interesant pe marginea caruia merita sa dezbatem. 

Sustinem si asiguram Muntenegrul de toata colaborarea noastra pentru aderarea la UE


Astazi a avut loc intalnirea Comisiilor pentru afaceri europene  cu Ambasadorul Aleksander Andrija Pejovic, secretar de stat pentru integrare europeana,negociator – sef al Muntenegrului.
Ca vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Romaniei, dar si ca profesor, am felicitat Guvernul din Muntenegru pentru inchiderea capitolului  de negociere 25 – Stiinta si Cercetare.  Am subliniat importanta unor viitoare colaborari in domeniile Educatie, Egalitate de Sanse, Combaterea traficului de persoane – ca membru al Grupului parlamentar de lupta impotriva traficului de persoane – si, nu in ultimul rand, in domeniul Afacerilor Europene. Am lansat, de asemenea, invitatia catre noi intrevederi si schimburi de experienta si in Iasi, centru universitar, cultural si istoric important al Romaniei.
Domnul Ambasador secretar de stat pentru integrare europeana al Muntenegrului a fost incantat de propunerile de colaborare atat pe Educatie, unde exista déjà o propunere de colaborare inaintata de Guvernul Muntenegru catre Guvernul Romaniei, Egalitatea de sanse, dar si Traficul de persoane, Muntenegru fiind o tara de tranzit in cadrul acestui fenomen. De asemenea, domnul Ambasador si-a aratat toata deschiderea pentru viitoare intalniri  si schimburi de experienta in Iasi.  



miercuri, 6 februarie 2013

Fonduri suplimentare pentru tinerii someri din UE

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va propune in cadrul negocierilor pe bugetul UE 2014-2020, alocarea de fonduri suplimentare consistente pentru o noua initiativa privind locuri de munca pentru tineri, avand in vedere ca somajul in randul tinerilor este acum cea mai mare provocare in Europa. Din pacate si Romania trebuie sa faca fata acestei provocari, cea mai afectata categorie de varsta la noi in tara fiind cea de 15-24 de ani, cu o rata a somajului de 23,7%.
De asemenea, Presedintele Consiliului European sustine prioritizarea cheltuielilor pentru cercetare, inovare si educatie, care reprezinta motorul cresterii economice si crearea de noi locuri de munca.

vineri, 1 februarie 2013

Conferinta nationala `Munca are genul feminin`


Saptamana aceasta am participat la Conferinta Nationala "Munca are genul feminin", proiect implementat de Asociatia C4C Communication for Community in parteneriat cu Consiliul Judetean Arges cu scopul de a promova incluziunea sociala si egalitatea de sanse pe piata muncii a femeilor aflate in situatii de excludere sau marginalizare socio-profesionala. 

In cadrul conferintei am subliniat faptul ca egalitatea de sanse pentru femei si barbati, plata egala pentru munca egala si protejarea impotriva discriminarii sunt drepturi europene fundamentale, inscrise in Cartea drepturilor fundamentale. 
Munca are genul feminin, dar si democratia are genul feminin.  Nu putem avea pretentia ca traim intr-o democratie autentica atat timp cat femeile – care reprezinta mai mult de jumatate din populatia tarii noastre - nu participa pe deplin la luarea deciziilor.  Avem un procent de doar 7% femei in Senatul Romaniei, in crestere cu 1,2% fata de mandatul trecut in care aveam 5.8% prezenta in Senat si 9,76% in Parlament si ne situam pe locul 108 in clasamentul mondial dupa tari ca Azerbaidjan, Repulica Africana Centrala  sau Zambia!
Prin acest proiect peste 4000 de femei au fost informate, peste 3700 de femei au beneficiat de consiliere psihologica gratuita, peste 3300 de femei au fost mediate pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a promova in cariera, peste 2800 de femei au promovat examenul final si au obtinut o calificare si 60 de femei au absolvit cursul de formare in domeniul Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.