marți, 26 iunie 2012

Ii cer ministrului Educatiei ca in ambiguitatile legate de subiectele la Limba si Literatura Romana sa fie de partea elevilor

Controversele privind subiectele la Limba si Literatura Romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012 nu trebuie sa afecteze elevii. Atat timp cat profesorii si specialistii au pareri diferite, copiii nu pot fi pedepsiti.

Ii cer ministrului Educatiei sa isi asume aceasta situatie si sa ia deciziile corecte pentru elevi.

Din punctul meu de vedere, atat timp cat parerile specialistilor sunt diferite, subiectele controversate ar trebui sa fie scoase din grila de notare.

vineri, 22 iunie 2012

Un posibil scenariu: Roberta Anastase viitor presedinte interimar al Romaniei ?

Din ce in ce mai mult se vehiculeaza suspendarea presedintelui sau demisia presedintelui Romaniei. In acest caz, presedinte interimar al Romaniei ar deveni Vasile Blaga. Dar cum presedintele Romaniei nu are voie sa aiba apartenenta politica, ce va face Vasile Blaga? Este greu de crezut ca va renunta la presedintia partidului, avand in vedere ca a luptat in doua campanii pentru a deveni lider al PDL. Un posibil scenariu: Roberta Anastase viitor presedinte interimar al Romaniei ?

joi, 21 iunie 2012

O initiativa buna pe care Guvernele Boc si Ungureanu nu au avut curajul sa o ia

In a 44-a zi de guvernare, actualul Guvern are curajul sa limiteze salariile din companiile de stat la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, ceea ce inseamna ca niciun angajat nu poate avea venituri mai mari de 5000 lei, astfel incat sa nu mai existe salarii ale directorilor sau consilierilor de la stat de sute de milioane lei vechi.

Este o initiativa foarte buna, pe care am asteptat-o 78 de zile de la Guvernul Ungureanu, dupa ce renuntasem sa o mai astept de la Guvernul Boc.

Pe de alta parte, actualul Guvern nu trebuie sa se opreasca aici. Aceasta prevedere trebuie aplicata si in ministere, unde directorii sau consilierii au venituri de sute de milioane de lei, veniturile lor fiind uneori de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari decat ale ministrului.

Daca Guvernul va avea curajul sa ia si aceasta masura, vom ajunge la o normalitate pe care o regasim si in institutiile europene.

vineri, 15 iunie 2012

Nu Elena Udrea este vinovata de situatia din PDL. 10 motive

Afirm cu toata taria (si stiu ca vor urma reactii) ca nu Elena Udrea este vinovata de ceea ce se intampla astazi in Partidul Democrat Liberal.

Fac parte dintre acei oameni politici care nu i-au cerut nimic Elenei Udrea in calitatea dumneaei de ministru, dar macar pentru istorie trebuie sa spun ce am vazut in PDL.

1. Nu Elena Udrea este vinovata pentru faptul ca in Biroul Permanent National al PDL nu se luau decizii.

2. Nu Elena Udrea a blocat concursurile reale care trebuiau sa introduca competenta si competitia in ocuparea posturilor in institutii, astfel incat sa fie recastigata increderea tinerilor.

3. Nu Elena Udrea a angajat doua avioane de la Cluj cu angajati in Guvern: secretari de stat, subsecretari de stat, directori, consilieri, experti, presedinti, vicepresedinti de agentii, etc.

4. Nu Elena Udrea este vinovata pentru neregulile din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

5. Nu Elena Udrea este vinovata ca in regiunea Moldovei nimic nu misca fara acordul domnului Flutur si ca toate fondurile s-au indreptat catre Suceava. Nu Elena Udrea a decis ca fondurile pentru aeroport sa fie directionate catre Suceava in timp ce Iasul, ca pol de crestere regional, nu are aeroport.

6. Nu Elena Udrea este vinovata de crearea unei stari de conflict in organizatiile din regiunea Moldovei, tocmai pentru ca puterea sa se concentreze in Suceava.

7. Nu Elena Udrea a repartizat fondurile din agricultura catre primari in mod discretionar, fara o transparenta reala in evaluarea proiectelor.

8. Nu Elena Udrea a decis, cu o zi inainte de asumarea Legii Educatiei Nationale, scoaterea unuia dintre cele mai importante articole, care prevedea depolitizarea reala a educatiei.

9. Nu Elena Udrea este vinovata ca partidul si Guvernul nu au functionat institutional.

10. Si nu Elena Udrea este vinovata de decredibilizarea lui Mihai Razvan Ungureanu.

Si lista poate continua…

Ma asteptam ca acei „barbati”, lideri PDL, care ma sunau insistent in perioada Conventiei Nationale PDL pentru a trece in tabara lui Emil Boc (pe atunci prim – ministru), acei organizatori care le-au impus primarilor sa-si fotografieze votul la Conventie, sa iasa astazi public si sa admita greseala din 14-15 mai. Nu stiu daca Vasile Blaga ar fi fost o solutie mai buna, dar stiu, pentru ca am fost in fiecare organizatie din tara, ca membrii partidului isi doreau o schimbare.

Din pacate, cum nu si-au admis greselile de atatea ori, nu o vor face nici acum si au gasit un singur tap ispasitor: Elena Udrea.

joi, 14 iunie 2012

Mai putin important este cine pleaca sau nu la Bruxelles, importanta este viata copiilor nostri

Astazi am participat la lansarea proiectului educational „Traista cu sanatate. Traditii sanatoase pentru copiii nostri”, care are drept scop prevenirea obezitatii la copii. Acest proiect se bazeaza pe o idee originala, aceea a unei traiste traditionale in care copiii vor pune tot ce este mai sanatos pentru ei: apa curata, mancare buna si multa joaca!

Avand in vedere ca in anul 2010 Romania ocupa locul 3 in UE ca numar de copii obezi, am sustinut din prima clipa acest proiect si consider ca sanatatea copiilor nostri trebuie sa fie o prioritate in activitatea tuturor politicienilor.

Am pornit proiectul la Iasi, alaturi de Conf. Dr. Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog și prof. Alla Apopei, Inspector pentru Proiecte Educationale, dar avem in intentie sa-l dezvoltam in toata tara. Alaturi de reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii vrem sa prevenim obezitatea la copii, atat prin constientizarea importantei unei alimentatii sanatoase cat si prin combaterea atitudinii sedentare.

Trebuie sa pregatim inca de pe acum proiecte nationale si regionale, pentru exercitiul bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, astfel incat sa nu mai fim nepregatiti in accesarea fondurilor europene.

Voi sustine acest proiect atat din punct de vedere legislativ, dar si prin constientizarea institutiilor abilitate asupra necesitatii de a pregati documentatia pentru proiecte de care societatea are cu adevarat nevoie si nu proiecte formale, realizate doar cu scopul de a cheltui niste fonduri.

Am initiat si o propunere legislativa privind introducerea unei ore de sport in fiecare zi in invatamantul primar. Din pacate, la vremea respectiva propunerea mea nu s-a bucurat de sustinerea necesara. Voi reveni insa cu aceasta initiativa, in contextul unei noi majoritati si sunt convinsa ca va avea parte de sustinerea necesara, pentru ca nimic nu poate fi mai important decat sanatatea copiilor nostri.

luni, 4 iunie 2012

Domnul ministru Kelemen Hunor a avut o contributie importanta la finalizarea lucrarilor de restaurare de la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi

Spuneam pe 24 februarie anul acesta ca Teatrul National si Corpul 3 al Filarmonicii vor fi finalizate in luna mai. Corpul 3 al Filarmonicii a fost deja finalizat, iar maine va avea loc inaugurarea lucrarilor de restaurare de la Teatrul National.

Este corect si trebuie sa mentionez ca domnul ministru Kelemen Hunor a avut o contributie decisiva la finalizarea Teatrului National.

Scena si acustica salilor de spectacol nu au fost cuprinse in proiectul initial de finantare prin Banca Europeana pentru Dezvoltare si din acest motiv lucrarile la Teatrul National au fost intarziate. Am avut zeci de convorbiri cu domnul ministru Kelem Hunor si, intr-un final, Ministerul Culturii a alocat 10.343.910,14 lei pentru un proiect separat care a cuprins scena si acustica salilor de spectacol de la Teatrul National.

Teatrul National este unul dintre proiectele mele de suflet si sunt fericita ca iesenii se pot mandri din nou cu obiectivele culturale care au consacrat Iasul de-a lungul timpului.