miercuri, 30 mai 2012

Scrisoare deschisă adresată domnului Mihai Răzvan Ungureanu

Stimate domnule Mihai Răzvan Ungureanu,

Cuvintele extrem de dure, rostite la adresa celor care au votat căderea Guvernului dumneavoastră, mă determină să fac câteva precizări și poate să vă ofer câteva teme de reflecție.

Fac parte dintre cei care au decis să voteze moțiunea și nu „pe seama unei revelații bruște”, ci după nenumărate încercări de a purta un dialog, atât în interiorul partidului, cât și cu membrii Guvernului.

V-am votat și v-am apărat public atunci când nimeni din partid nu o făcea, crezând în competența, performanța dar mai ales verticalitatea dumneavoastră.

Mi-am pus mari speranțe, când ați preluat șefia Guvernului, că veți introduce competența și mai ales competiția în ocuparea posturilor în instituții. Am spus mereu și o spun și acum, modelul european de a pătrunde în instituțiile europene trebuie promovat și în instituțiile publice din România.

Mi-am pus speranța că banii nu vor fi „direcționați” după niște liste primite din județ și că prioritare vor fi proiectele, nu firmele. Țin să vă anunț pe această cale că, pentru municipiul Iași, nu ați alocat nici un ban, deși școala unde ați învățat și dumneavoastră, liceul „Vasile Alecsandri”, mai avea nevoie de câteva sute de mii lei pentru ca elevii mici din clasele I-IV să nu mai fie nevoiți să vină după-amiaza la școală. Mai erau nevoie tot de doar câteva sute de mii lei pentru ca Iașul să aibă bazin de înot, astfel încât studenții de la Facultatea de Educație Fizică și Sport să nu mai fie nevoiți să facă naveta la Bacău, pentru câteva ore de înot. Să mai adaug problema cunoscută că, de ani de zile, nu s-a reușit modernizarea aeroportului Iași? Acestea erau proiectele care aveau nevoie de finanțare, însă nu ați considerat necesar să acordați bani proiectelor Iașului, ci ați semnat o listă pentru firme.

Acestea sunt o parte dintre motivele care m-au dezamăgit și m-au făcut să votez moțiunea.

Vreau să vă anunț public că nu am primit niciun fel de „avantaje materiale” și nu am cerut „favoruri”, iar dacă aveți un astfel de exemplu, vă cer să-l faceți public.

Vă spun cu toată tăria, că există oameni în politică care nu sunt corupți, care nu sunt de vânzare și care nu și-au trădat propriul electorat iar literele unui partid nu înseamnă nimic, pentru că oamenii sunt cei care formează partide și susțin idei și principii.

Eu nu v-am judecat, nu am considerat „favoruri” și nici „corupție politică” atunci când ați acceptat, ca membru PNL, să ocupați diferite funcții de conducere, chiar dacă propriul partid nu v-a susținut. Am considerat că este normal într-o democrație să fiți responsabil pentru propriile decizii.

Domnule Mihai Răzvan Ungureanu, ați dat și dați în continuare dovadă de inconsecvență.

Când ați spus adevărul? Atunci când ați afirmat că sunteți „un susținător al legii care sancționează traseismul politic” sau atunci când ați acceptat să fiți prim-ministru susținut de „traseiști” ba, mai mult, i-ați acceptat și în Guvern? Vă informez că, dacă nu ar fi existat traseismul politic, dumneavoastră nu ați fi ajuns prim – ministru.

Când ați apărat democrația? Atunci când ați declarat că nu veți lăsa ca democrația „să fie amenințată de nicio tentație socialistă” sau atunci când ne-ați amenințat pe noi parlamentarii (ca fost șef SIE) căvă veți uita cu foarte mare atenție” la noi, așa cum regimul comunist „se uita cu mare atenție” la cei care aveau o opinie sau atitudine diferită de a lor ?

Din păcate, replicile agresive și dure nu vă fac cinste. Daca vreți să reușiți în politică, nu prin amenințări veți reuși, nu luptând pentru funcții și plângând după putere, nu strigând de pe o scenă, ci luptând consecvent pentru idei și principii, coborându-vă printre oameni, discutând cu ei, astfel încât sa puteți descoperi tot ce are societatea noastră mai valoros.

luni, 28 mai 2012

sâmbătă, 26 mai 2012

Legea „jongleriei” cu patrimoniul universitatilor a fost adoptata cu sprijinul parlamentarilor PDL

Presedintele Traian Basescu a trimis o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale, ce vizeaza permisiunea trecerii patrimoniului universitatilor particulare care au fost desfiintate in proprietatea privata a membrilor fondatori ai institutiei de invatamant.

Ceea ce ar trebui sa se stie este ca legea a trecut cu ajutorul parlamentarilor PDL. Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat la limita, cu 68 de voturi. Din cele 68 de voturi, 9 au fost ale senatorilor PDL.

Personal, nu am votat aceasta lege si am ramas consecventa ideii de a reforma, dar mai ales de a depolitiza educatia.

Consider ca orice modificare a Legii Educatiei trebuie facuta in urma unei dezbateri reale cu toti factorii implicati.

marți, 22 mai 2012

Votul uninominal poate fi o sansa pentru recredibilizarea tuturor partidelor

Am fost mereu o sustinatoare a votului uninominal pur si ma bucur ca a trecut astazi de Parlament, din mai multe motive:

In primul rand, aceasta noua lege a votului uninominal ii da practic alegatorului intreaga responsabilitate pentru alegerea parlamentarului care il va reprezenta, asa cum se intampla si in cazul primarului sau a presedintelui de Consiliu Judetean. Astfel, consider ca acest sistem se va concretiza si intr-o mai mare apropiere intre cetatean si parlamentarul sau.

In al doilea rand, Parlamentul va fi relegitimat si va putea redeveni un for de dezbatere si organismul reprezentativ suprem, conform Constitutiei si conform principiilor de functionare ale oricarui regim democratic.

In al treilea rand, votul uninominal pur poate fi o sansa pentru recredibilizarea tuturor partidele, iar in viitorul Parlament trebuie sa se regaseasca elita societatii romanesti. Forma adoptata astazi si-a dovedit eficienta si in alte state, iar exemplul cel mai cunoscut este cel al Marii Britanii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez ca nu inteleg opozitia manifestata de Partidul Democrat Liberal fata de votul uninominal pur. Sunt surprinsa sa aud cum fosti colegi democrat - liberali care sustineau ferm votul uninominal in Biroul Permanent National, se pozitioneaza acum impotriva acestuia.

luni, 14 mai 2012

Mai avem in Romania un Spiru Haret?

Spiru Haret, considerat organizatorul scolii moderne romanesti si supranumit „omul scolii” a fost atat profesor la Scoala de poduri si sosele, la Scoala de ofiteri de artilerie si geniu, la Facultatea de Stiinte, cat si inspector scolar, secretar al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice si de trei ori ministru in guvernele PNL.

Primul roman care a obtinut doctoratul in matematica la Sorbona, matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al Cultelor si Instructiunilor Publice, membru titular al Academiei Romane, Spiru Haret cunostea scoala.

Una dintre cele mai mari personalitati ale scolii romanesti, Spiru Haret a condus reforma invatamantului secundar si superior din 1898, a instituit certificatul de absolvire si a stimulat metodele noi in predarea disciplinelor, profesorii fiind numiti in functie de valoare. A instituit invatamantul profesional cu planuri de instructii si statute speciale pentru scolile de arta si mestesuguri. A infiintat Biblioteca pedagogica, in cadrul careia se tipareau traduceri din literatura pedagogica prin Casa Scoalelor, iar in 1902 a infiintat Casa Corpului Didactic. In timpul mandatului sau de ministru au fost ridicate nu mai putin de 1980 de scoli si tot Spiru Haret a fost cel care a infiintat gradinitele de copii din Romania, dar si scolile pentru adulti.

Domeniul in care Spiru Haret s-a afirmat in mod deosebit a fost cel de politica educationala, fiind perceput ca un specialist inclinat spre studiu si expertiza.

Reformele si programele introduse de Spiru Haret au avut astfel la baza calitatea sa de bun comunicator si cunoscator al invatamantului romanesc, o vasta experienta profesionala, atat la nivel universitar cat si preuniversitar, dar si experienta manageriala.

Astazi, in Romania, problema educatiei poate fi cu usurinta localizata mai ales in invatamantul preuniversitar. Dupa modelul lui Spiru Haret, succesul in educatie depinde, asadar, de numirea unei persoane la conducerea ministerului cu experienta in invatamantul preuniversitar dar si cu experienta manageriala, care sa-si fi dovedit profesionalismul atat in calitate de cadru didactic cat si in conducerea unor institutii.

vineri, 11 mai 2012

In anul 2008 PNL avea 28 de senatori in Parlamentul Romaniei iar in 2012 PNL are abia 24 de senatori. Unde este de fapt traseismul?

Legea electorala aplicata la alegerile din 2008 a pus accentul mai mult pe procentul partidelor decat pe numele candidatului. Totul era o loterie.

Conform acestei legi electorale, in 2008 PNL a avut 28 de senatori, in timp ce astazi are abia 24 de senatori.

Curios este ca pana acum, timp de trei ani si jumatate, nimeni nu a vorbit de tradatori, desi unii care au plecat spre putere si-au negociat intens plecarea daca nu pentru un post de ministru, atunci pentru membru in BPN sau presedinte de fililala, altii pentru posturi de prefect si lista poate continua. E bine insa ca cei care inca mai sunt acolo au aflat de curand parerea liderilor lor despre ei : „tradatori”,imorali”, „paraziti”, care „rod principiile pana la os”.

Si pentru ca sunt ieseanca, poate e bine sa precizez, pentru cei care emit opinii fara sa se informeze corect, ca in 2008 PNL Iasi a avut patru parlamentari conform procentelor obtinute, iar acum in 2012 are tot patru parlamentari. Dar mai mult, daca ar fi fost vot uninominal pur, PNL care a castigat patru colegii in 2008, ar fi avut doi senatori si doi deputati, de altfel exact cat are acum in 2012.

Unde este de fapt traseismul ?

miercuri, 9 mai 2012

O decizie foarte buna!

Agentia Nationala pentru Sport va fi o agentie independenta direct in coordonarea primului – ministru, ceea ce inseamna ca va fi o agentie puternica care va promova si sustine sportul , atat sportul de masa cat si sportul de performanta.

Nu de putine ori am incercat, fara rezultate din pacate, sa atrag atentia asupra importantei sportului, nu numai pentru ca anul 2012 este an olimpic, ci si pentru ca sportul trebuie privit in primul rand ca un fenomen social.

Am sustinut mereu ca sportul promoveaza talente, formeaza relatii sociale si creeaza valori, incurajeaza fairplay-ul, spiritul de competitie, responsabilizarea, comunicarea non - verbala, lucrul in echipa, non-violenta, autodisciplina, increderea in fortele proprii.

Ceea ce vedem ca se intampla astazi in Bucuresti este dovada faptului ca investitia in Sport inseamna nu doar sanatate, dar si bunastare si un mijloc de promovare a comunitatii.

Sunt in Bucuresti si scriu aceste randuri dupa ce am vazut oameni fericiti si o lume frumoasa pe strazile orasului. Am vazut bucurie sufleteasca si o alta atitudine. Asta poate oferi sportul!

Cand colegii mei parlamentari vor intelege acest lucru vor accepta si initiativa mea cu privire la promovarea sportului, si anume ca e necesara o ora de sport in fiecare zi macar pentru invatamantul primar.

Bineinteles, voi face in continuare lobby pentru finalizarea lucrarilor la bazinul de inot din complexul studentesc Tudor Vladimirescu al Universitatii Tehnice `Gh. Asachi` si pentru construirea bazinului olimpic de polo. Cand aceste proiecte vor fi finalizate, Iasul se va putea mandri si cu organizarea competitiilor internationale de inot.