joi, 12 aprilie 2012

Trei greseli…

Spuneam zilele trecute ca primul ministru Mihai Razvan Ungureanu are cea mai mare sansa, dar si cea mai mare nesansa. Premierul a facut deja trei greseli importante:

In primul rand, a aprobat Hotararea de Guvern privind UMF Targu Mures. Intr-un stat cu adevarat democratic, comisiile parlamentare de Invatamant din Senat si din Camera Deputatilor trebuie sa aiba un rol activ prin audieri publice si dezbateri astfel incat implicarea politicului in autonomia universitara sa nu fie posibila. Astfel de situatii am vazut si in Parlamentul European, insa acolo rolul audierilor publice si al dezbaterilor era unul foarte important. Nu putem construi o democratie reala, fara un exercitiu democratic in Parlamentul Romaniei.

In al doilea rand, alocarea banilor catre primarii s-a realizat prin aceleasi metode care se repeta de 22 de ani. Nu proiectele comunitatii au fost prioritare, ci o lista primita, probabil, de la fiecare judet in care daca nu erau prioritare anumite localitati, atunci cu siguranta au fost prioritare anumite firme. Cel putin in Iasi, altele erau prioritatile comunitatii.

In al treilea rand, daca in cazul UMF Targu – Mures pot accepta ca domnul prim-ministru a fost consiliat gresit, daca in cazul alocarilor pot sa inteleg ca a fost vorba de dezinformare, nu pot sa cred in schimb ca domnul prim – ministru nu are experienta in diplomatie, unde insa a permis promovarea fara concurs a unor consilieri fara experienta la diferite ambasade. A avut cea mai mare sansa de a deschide competitia resurselor umane. Fiind un model el insusi, mi-am pus speranta ca va deschide acele concursuri reale, astfel incat sa recastige increderea tinerilor care, de multe ori, cauta solutii in afara tarii.

Tin mult la omul Mihai Razvan Ungureanu, dar ca premier aceste greseli il fac sa semene cu toti ceilalti prim –ministri care s-au perindat de-a lungul a 22 de ani.